Biserica Sf. Simion - Turnul Rosu, Suceava

In 2009 ROCAST NORD a sprijinit cu o donatie modesta restaurarea Bisericii "Sf. Simion" din Suceava (cunoscută și sub numele de "Turnul Roșu").  Aceasta Biserica este un lăcaș de cult armenesc din municipiul Suceava, a cărui construcție datează din anul 1513. Ea se află la capătul din sus al Străzii Armenești, formând împreună cu Biserica Sf. Cruce (de langa Liceul Stefan cel Mare) un ax care definește vechiul nucleu de locuire al armenilor.

Ansamblul bisericii "Sf. Simion" a fost inclus în Lista Monumentelor Istorice de patrimoniu al Romaniei, fiind format din două obiective:

Biserica "Sf. Simion" - datând din secolul al XVI-lea și

Turnul clopotniță - datând din anul 1551

Originea denumirii "Turnul Rosu" circula de secole incoace in talmacirea unei legende. Se pare că la sfârșitul secolului al XVII-lea, trupele poloneze ale regelui Ioan 3 Sobieski (1674-1696, cantonate la Manastirea Zamca) s-au luptat cu trupele turcești și cele moldovenești, unite pentru a-i alunga pe invadatori. Luptele s-au purtat pe Strada Armenească, în dreptul bisericii armenești. Se spune că de la cât sânge a curs atunci, zidurile clopotniței deveniseră de-a dreptul roșii, de aici denumirea de Turnul Roșu.

Incepand cu anul 1995 biserica a fost data spre restaurare si folosinta de catre Arhiepiscopia Armeana din Romania catre Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor. Comunitatea ortodoxa participa atat prin viata duhovniceasca cat si prin contributii banesti la redarea Bisericii si a Turnului clopotnitei, vietii spirituale a orasului Suceava.

Desi lucrarile de restaurare au inceput inca din anul 2004 acestea au avansat foarte greu din lipsa fondurilor. Pana in 2011 doar Biserica a fost partial restaurata, in special la exterior, pentru a fi protejata de intemperii. Turnul clopotnitei se afla inca in pericol de prabusire. Gasiti AICI mai multe informatii despre Biserica Turnul Rosu, oferite de Wikipedia.

Daca doriti sa faceti o donatie pentru sustinerea acestei cauze va rugam sa il contactati pe parintele paroh Ciupu Constantin.

Actualizare septembrie 2014

Puteti sa descarcati documentatia aferenta licitatiei pentru proiectul Bisericii Sf. Simion, utilizand acest link: documentatie licitatie.

Mentionam ca s-au citat informatii din enciclopedia libera Wikipedia si informatii oferite de parintele paroh Constantin Ciupu.

Ne gasiti si aici

rocastnord on facebook rocastnord on linkedin
btm
 

Pentru informatii si oferte despre produsele Rocast Nord va puteti abona la newsletter-ul din magazinul nostru, www.SuruburiOnline.ro

site creat de optimacad
Optimacad